Heuvelrug

Duizend landjepikkers Heuvelrug krijgen factuur

Heuvelruggers die een stukje gemeentegrond bij hun tuin hebben getrokken mogen komend jaar op onderhandelingsgesprek bij de gemeente. ‘Als ze het niet willen kopen, zal het tuinhekje weer verzet moeten worden.’

Het gaat volgens wethouder Boonzaaijer om ongeveer duizend stukjes ‘snippergoen’, met een gezamelijke oppervlak van 4,4 hectare. In de praktijk betreft het stukjes plantsoen en berm, die grenzen aan particuliere tuinen en soms voor het gemak, soms voor het gezicht en soms voor de ruimte bij die tuinen zijn getrokken.

Inwoners die gemeentegrond op die manier ‘oneigenlijk’ gebruiken krijgen een brief met een uitnodiging voor een gesprek. In dat gesprek zal de gemeente hen de grond aanbieden, voor prijzen variërend tussen de €70 en €100 per vierkante meter. ‘Als ze het niet willen kopen, zal het tuinhekje weer verzet moeten worden’, zegt wethouder Boonzaaijer in een toelichting.

Behalve kopen of het hekje terugzetten bestaat in bepaalde gevallen ook de mogelijkheid om het stukje geconfisceerde grond -maar dan zonder hekjes- in onderhoud te blijven houden. Daarvoor maakt de gemeente dan met de betreffende inwoner een onderhoudscontract, waarvan overigens al een heel aantal bestaat.

Het is de gemeente volgens Boonzaaijer niet te doen om financieel gewin, maar om het voorkomen van rechtsongelijkheid. ‘Het is al langer bekend dat eigenaren, huurders en bedrijven zonder toestemming bijvoorbeeld een hek zetten om gemeentegrond en dit bij hun eigen tuin of perceel trekken. Dat kan natuurlijk niet’, aldus Boonzaaijer vanochtend ook in een persbericht.

Voor de zomer van 2016 krijgen eerst de snippergroengebruikers in Overberg en Doorn een uitnodiging. Als die proef succesvol is, komen Leersum, Amerongen, Maarn, Maarsbergen en Driebergen aan de beurt. Omdat niet iedereen op het aanbod zal ingaan en er ook stukjes zijn die om andere redenen niet verkocht kunnen worden, verwacht Boonzaaijer niet dat de maximale €4miljoen zal worden binnengehaald

Boonzaaijer is niet de eerste wethouder die het karwei op de agenda zet. Veel van zijn voorgangers werkten al aan dit dossier, dat steevast bij elke bezuinigingsdiscussie op tafel komt.