Heuvelrug

Heuvelrug in beroep om milieuonderzoek varkensstal

molenweg 1

De gemeente Heuvelrug gaat in beroep tegen een rechterlijke uitspraak die de bouw van een biologische varkensstal aan de Doornse Molenweg in de weg staat. (303 woorden)

De Utrechtse rechtbank stelde vorige maand dat de gemeente Heuvelrug onvoldoende onderzoek zou hebben gedaan naar mogelijke overlast die de stal met 895 varkens zou opleveren voor de bevolking van Doorn. Volgens de rechter zou de gemeente alsnog een milieu-effectrapportage moeten laten maken, zoals de Vereniging Leefbaarheid Doorn (VLD) al eerder eiste.

molenweg2

Verantwoordelijk wethouder Boonzaaijer zegt de procedure die voorganger Verhoef liep te zijn nagegaan, en geen fouten te hebben gevonden. Om een onderzoek naar de gevolgen zou de wet namelijk niet vragen in het geval van biologische varkensstallen, zegt Boonzaaijer, die het beroep met vertrouwen tegemoet ziet. ‘De wet zegt dat dat niet hoeft.’

Boonzaaijer zegt het merkwaardig te vinden dat een rechter komt met een nieuwe wet naast de bestaande regelgeving. ‘Ik vind het onbegrijpelijk dat de rechter deze uitspraak doet. De rechter legt hiermee een nieuwe eis naast de bestaande wetgeving.’

Anderhalf jaar geleden gaf de Heuvelrugse gemeenteraad groen licht voor de omstreden bouw van de biologische varkensstal voor 895 varkens aan de Doornse Molenweg. Dat was tegen het zere been van omwonenden en de Doornse vereniging Leefbaarheid Doorn (VLD).

Volgens de VLD krijgt het dorp Doorn te maken met een enorme overlast aan stank, ammoniak en fijnstof vanuit de stal, die benedenwinds van Doorn gebouwd zou worden. Volgens anderen zal de overlast meevallen en niet erger worden dan het in het verleden was, toen Doornenbal al een niet-biologische varkensstal met ruim 400 varkens had.

Lees ook:
Licht toch weer op rood voor biovarkensstal Doorn; UPDATED
Gemeenteraad gaat nu juist knuffelen met bio-varkens
VVD: varkensstal verder weg. Varkensboer: raar plan
Schadeclaim varkensstal ‘in de miljoenen’.
Bestuur Heuvelrug oneens over varkensstal
Leefbaar(heid) Doorn wil geen stal met 969 biovarkens