Heuvelrug

Uitslag GR 2018: VVD, Open en BVH winnen, CDA en SGP verliezen zetels

Spannende gemeenteraadsverkiezingen. De grote vraag was of de lokale VVD de Heuvelrugse troon kan heroveren op D66, die vier jaar geleden de grootste werd. Het antwoord is ja. Met groot gemak.

Alle stembureaus zijn nu binnen:  VVD terug op de troon met zeven zetels (+2), op de voet gevolgd door Open met zes zetels (+2).

D66 ondanks stevig verlies stabiel op vijf zetels terwijl het CDA met bijna evenveel stemmen als in 2014 toch terugvalt naar vier zetels (-1).

Lokale partij BVH komt naast CDA, met vier zetels (+1). SGP terug naar twee zetels, Christenunie stabiel op een enkele zetel.

Grote winnaar van de avond is VVD, met op de hielen Open en BVH-lokaal. Nog nooit haalde de VVD zoveel stemmen op in de gemeente Utrechtse Heuvelrug: 5535, dat is nog eens ruim honderd meer dan in 2010.

Open behaalde ruim 1500 stemmen meer dan in 2014, maar wel iets minder dan in 2010. Het resultaat van Open valt wat tegen, omdat er drie SP-zetels (de SP deed niet mee) op links voor het oprapen lagen.

Open komt met zes mensen in de gemeenteraad, ook omdat het een restzetel bemachtigd, net als de VVD en D66. In 2005 was de lijstcombinatie PvdA/Groen Links nog goed voor acht zetels.

Lokale partij BVH zet de opmars voort en klom ruim 1200 stemmen ten opzichte van 2014, toen het slechts marginaal won. BVH komt nu met vier zetels in de gemeenteraad en is nog maar 142 stemmen kleiner dan het CDA.

D66 kwam deze verkiezingen met de schrik vrij. Hoewel het ruim zevenhonderd (16%) stemmen verloor en nog maar nauwelijks groter is dan zowel CDA als BVH behoudt de partij vijf zetels.

D66 wordt nu de derde partij van de Heuvelrug, waar het vier jaar geleden als grootste uit de bus kwam.

Het CDA kwam net tekort voor een restzetel. Daarmee wisselt het stuivertje met D66, dat vorige verkiezing zes stemmen tekort kwam voor een restzetel, die destijds nipt naar het CDA ging.

Het CDA is een van de verliezers van de verkiezingen. De vriendelijke, slicke, maar ook wat vage campagne heeft weinig zoden aan de dijk gezet. Ook in absolute aantallen verloor het CDA voor de tweede maal op rij kiezers, al was het verlies beperkter dan in 2014.

SGP is de andere verliezer. Het Boonzaaijereffect -de sterke oppositierol van de destijdse fractieleider betaalde zich in 2014 nog uit in een extra zetel- bleef ditmaal uit. Ook in aboslute aantallen zakte SGP flink terug, al blijft de partij nog ruim boven het aantal van 2010.

Heuvelrug koos uiteindelijk vier vrouwen met voorkeur in de gemeenteraad. Of zij hun zetels innemen is nog niet bekend. Lees hier meer over wie er met voorkeur in de raad  gekozen zijn.

 

*   Open was in 2010 en 2014  een combinatie van Groen Links en PvdA
** SP nam in 2018 geen deel aan de verkiezingen.
Blanco behaalde 109 (0,4%) stemmen, 67 (0,3%) stemmen werden ongeldig verklaard

Inmiddels is ook de uitslag van het referendum WIV/Sleepwet binnen. Anders dan landelijk stemde Heuvelrug juist nipt voor (11702 = 50,7%) de wet, tegenstanders hosselden 10468 stemmen (45,3%) bij elkaar,  5% van de kiezers kozen voor blanco. Het opkomstpercentage bedroeg 61%