AmerongenDoornDriebergenHeuvelrugLeersumMaarnMaarsbergen

Heuvelrug kiest vrouwen met voorkeur; UPDATE: Voorkeurszetel levert zetel toch weer in

Vier -bijna vijf- lager geplaatste vrouwen zijn door Heuvelrugse kiezers met voorkeur in de gemeenteraad gekozen. Het gaat om Karin Oyevaar en Carmen Rietdijk (beiden D66), Marina Roelofsen (CDA) en Anouk Haaxma (BVH); UPDATE: Carmen Rietdijk geeft haar zetel terug aan D66. 

Oyevaar was de nummer zes op de lijst van D66, dat gisteren vijf zetels behaalde. Maar Oyevaar streeft in aantal voorkeurstemmen zowel nummer vier Erik van Buiten als nummer vijf Cosmas Blaauw voorbij. Voor een voorkeurszetel zijn 212 stemmen nodig, dat is een kwart van de kiesdeler van 848.

Oyevaar kreeg 342 voorkeurstemmen waar Van Buiten en Blaauw bleven steken op resp 84 en 116. Ook nummer negen Carmen Rietdijk streeft met 216 voorkeurstemmen de twee hoger geplaatste mannen voorbij.

Overigens kunnen Oyevaar en Rietdijk alsnog afzien van hun zetel, mochten zij dat wensen. In 2014 zag Ingrid Okhuijsen ondanks voldoende voorkeurstemmen af van haar zetel, waardoor Joost Scheltinga alsnog zijn zetel behield. Anderszijds verving Leersumer Ron van der Laan destijds wel het Driebergse raadslid Paul Kelder

UPDATE: Carmen Rietdijk -woensdag door kiezers van D66 met voorkeur verkozen boven twee hoger geplaatste mannen- neemt haar zetel niet in. Dat laat Rietdijk weten via Facebook. ‘Mijn privé situatie staat dit momenteel in de weg. Daarom heb ik, met pijn in mijn hart, besloten mijn raadszetel niet te accepteren.’
Rietdijk staat haar zetel af aan Erik van Buiten, de oorspronkelijke nummer vier van D66. Van Buiten liet -ook via facebook- weten de zetel in dankbaarheid te aanvaarden.

Bij het CDA kan nummer vijf Marina Roelofsen (272 voorkeurstemmen) de nummer vier Teunis Reedijk (194) vervangen. Ook Leersumer Werner van Katwijk (219 voorkeurstemmen) streefde Overberger Reedijk voorbij. Maar omdat het CDA terugviel van vijf naar vier zetels grijpt Van Katwijk alsnog naast een zetel.

Dat is overigens weer afhankelijk van het eventuele aanblijven van wethouder Henk Veldhuizen, in dat geval schuift Van Katwijk wel de gemeenteraad in. Of Veldhuizen (492 voorkeurstemmen) aanblijft is onzeker, gezien de uitslag van gisteren.

Ook bij BVH-Lokaal streeft een lager geplaatste vrouw een hoger geplaatste man voorbij. Anouk Haaxma haalde 314 voorkeurstemmen, meer dan nummer vier Lex Stibbe (71). Nummer vijf Kees Notenboom (232) grijpt door de voorkeurstemmen van Haaxma ook naast een zetel, ondanks het behalen van een kwart kiesdeler.

Bij Open -deze lijstcombinatie van Groen Links en PvdA werd gisteren de tweede partij van de Heuvelrug- valt het enorme aantal voorkeurstemmen op voor Nienke van Veen, de nummer twee op de kandidatenlijst. Van Veen haalde met 1448 stemmen zelfs meer stemmen dan lijsttrekker Hans Waaldijk (1440).

Linda Oostwal -nummer negen bij Open- haalde met 199 net niet het kwart kiesdeler. Met 13 extra stemmen was Oostwijk opgeschoven naar nummer zeven, met kans op een raadszetel ingeval Open deelneemt aan de nieuwe coalitie en een wethouder mag leveren. Zittend wethouder Hans Nijhof van Open behaalde 289 stemmen.

Ook de vrouwelijke nummers twee van BVH en D66 behaalden opvallend veel voorkeurstemmen. Dorien Schults -de nummer twee op de lijst van D66- behaalde met 919 niet erg veel minder stemmen dan lijsttrekker Hugo Prakke (1104). Gera Hensbergen- nummer twee op lijst BVH- behaalde 665 stemmen, ruim de helft van het aantal stemmen voor lijsttrekker Streekstra (1229).

Rob Jorg -lijsttrekker VVD- haalde overigens het hoogste aantal voorkeurstemmen van alle kandidaten: 2289. Dat is nog wel een fractie minder dan SGP- lijsttrekker Gerrit Boonzaaijer in 2014 haalde: 2372. Zittend wethouder Boonzaaijer moest het ditmaal met 1827 voorkeurstemmen doen.

Bekijk hier de uitslag van gisteren plus een analyse of bekijk hier de volledige uitslag per kandidaat.