Doorn

Verhuizing marinierskazerne ‘gewoon verder’

De plannen voor de verhuizing van de marinierskazerne kunnen weer verder. Een krappe meerderheid van de Tweede Kamer vindt het onderwerp niet controversieel.

Daarmee komt een voorlopig einde aan wekenlange onzekerheid voor militairen en gemeenten over het kazernebesluit van inmiddels demissionair minister Hillen. Die wil graag de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen verhuizen omdat er in Vlissingen een hypermoderne kazerne kan verrijzen op een groot stuk grond, terwijl renovatie van de oude kazerne in Doorn volgens de minister weinig soelaas meer biedt.

20120119-20120119-img 5027

 

Omdat de bouw van een nieuwe kazerne oorspronkelijk veel duurder zou zijn, had de Tweede Kamer veel moeite met het besluit. De laatste weken hebben Zeeland, Vlissingen en de defensiestaf flink gerekend en gelobbiet, zodat de nieuwbouw volgens hen nu zelfs goedkoper uitpakt. D66-kamerlid Hachchi betoogde vandaag weer dat onduidelijkheid over bestaande rammelende rapporten en nieuwe stukken die ineens 'uit de lucht komen vallen' onder militairen en gemeentes zo groot is dat het dossier controversieel geworden is en pas door een nieuw kabinet kan worden opgepakt.

Hachchi kreeg vanmiddag steun voor haar voorstel van de voormalige oppositiepartijen, terwijl CDA, VVD en PVV de plannen en onderzoeken 'gewoon wilden laten doorgaan'. 'Als we het nu stopzetten kost het alleen maar meer geld,' aldus CDA-kamerlid Knops. Omdat de stemmen in de comissie uiteindelijk bleken te staken, hakte commissievoorzitter Van Beek (VVD) de knoop door, door zijn stem aan de voormalige coalitie te gunnen. Volgens Van Beek logisch gezien de meerderheid voor doorgang van het dossier in de voltallige Tweede Kamer, die het controversieel verklaren zou moeten bevestigen.

Het dossier marinierskazerne en de verschillende businesscases worden nu snel in een hoorzitting toegelicht door zowel de onafhankelijke onderzoekscommissie van de Tweede Kamer als de werkgroepen vanuit Zeeland en de Utrechtse heuvelrug. Dat betekent dat burgemeester Naafs binnenkort moet afreizen naar Den Haag om het door de opgestapte wethouder Pamboer geschreven rapport voor behoud van de Doornse kazerne te verdedigen. Van Beek kwam Hachchi en Eijssink (PvdA) vanmiddag nog wel tegemoet door bij de minister aan te dringen op een snelle reactie op het nieuwe Zeeuwse rapport.

marinierskazerne