Heuvelrug

College en raad oneens over lichtreclame

publicatie lichtmastreclame

De gemeenteraad wil niet dat het college doorgaat met het verkopen van lichtreclamebakken langs de Heuvelrugse wegen. Maar de gemeente wil de eerste negen borden toch vast laten ophangen.

Afgelopen maandag dienden SGP, SP en Groenlinks/PvdA een motie in om de plaatsing van lichtreclames te voorkomen. Wethouder Homan wil die lichtreclames verkopen om de gemeentekas aan te vullen; vijftig van die lichtbakken langs de Heuvelrugse wegen zouden in totaal €50.000 opleveren. Volgens Homan volgt hij daarmee een opdracht die de toenmalige gemeenteraad in 2008 de toenmalige wethouder gaf, om meer geld binnen te halen met reclame in de openbare ruimte

De motie van SGP, SP en GroenLinks/PvdA zegt dat de raad 'zich niet van die besluitvorming bewust is en hierover de nodige bezorgdheid heeft'. De motie noemt het 'ongewenst om lichtbakken te plaatsen' en vraagt wethouder Homan geen onomkeerbare stappen meer te nemen totdat de gemeenteraad is ingelicht over de besluitvorming in 2008. Op 28 augustus zou de gemeenteraad zich eerst inhoudelijk over de wenselijkheid van lichtbakreclame moeten uiten. 

Volgens een voorlichter van de gemeente gaat het hierbij alleen om eventuele nieuwe aanvragen, waarvoor de gemeente via de groene gemeentepagina's in de lokale krant De Kaap al aan het werven is. De negen reeds verstrekte vergunningen voor lichtbakken zouden buiten de motie vallen. Eerder liet de gemeente weten dat deze lichtbakken binnenkort worden opgehangen door de C&W-groep, het bedrijf dat de lichtbakken voor de gemeente verkoopt. De wethouders Homan en Verhoef -die de vergunning voor de eerste negen lichtreclames heeft verstrekt- gaan met het plan wel voorbij aan een negatief advies van de gemeentelijk welstandscommissie.

De vereniging Leefbaar Doorn stuurde de gemeenteraad dit weekend nog een e-mail waarin ze de raadsleden oproept zich tegen de plannen te verzetten. 'Wij kunnen niet geloven dat onderstaande actie van de gemeente in lijn is met wat U in de structuurvisie heeft vastgelegd. We gaan toch niet de groene entrees "versieren" met lichtreclame? Wij verzoeken U dringend deze actie van de gemeente terug te draaien, en het advies van de welstandscommissie te volgen.'

 

publicatie lichtmastreclame

 

lbreclame