Heuvelrug

Voedselbank niet naar Donderberg

770

De Voedselbank Heuvelrug kan niet in voormalig hotel de Donderberg, omdat de gemeente het leegstaande pand liever commercieel verhuurt.  Wel zoekt de gemeente voor de Voedselbank naar een alternatief.


De Voedselbank is al een tijdje op zoek naar een onderkomen, omdat het moederbedrijf in Zeist de dochters in Wijk, De Bilt en Heuvelrug wil verzelfstandigen. Bij een zoektocht naar geschikte, leegstaande panden kwam ook het voormalige hotel de Donderberg in beeld, maar een verzoek om het pand als tijdelijk onderkomen te mogen gebruiken is vorige week negatief beantwoord door het gemeentebestuur.

Afgelopen zomer liep een plan om het hotel te vervangen door een appartementencomplex schipbreuk, met mogelijk verregaande verliezen voor de gemeente. ‘Om toch huurinkomsten te genereren is besloten om voor de komende (circa) twee jaar een huurder te zoeken,’ aldus de schriftelijke reactie van wethouder Verhoef.

Over de huurprijs van de Donderberg wil Verhoef geen mededelingen doen, anders dat die marktconform zijn. De gemeente verhuurt ruimtes in de eigen culuurhuizen tegen €200 per vierkante meter, en in het toekomstige gemeentehuis tegen €145 de vierkante meter. In oktober opperde Verhoef nog dat de Donderberg terug zou kunnen keren als horecagelegenheid, of verhuurd zou kunnen worden aan een organisatie in de zorgsector.

Omdat duidelijk is dat de Voedselbank uberhaupt geen huur kan opbrengen,  is de gemeente wel vast op zoek gegaan naar een alternatief voor de Voedselbank. Die zoektocht lijkt resultaat te hebben, zegt Jan Kees Salverda, voormalig wethouder, nu secretaris van de Voedselbank Heuvelrug. Twee lokaties zijn daarbij nadrukkelijk nog in beeld. ‘Het ziet er naar uit dat daar iets uitkomt. Het is nog even afwachten en ik kan er niet op vooruitlopen, om andere gebruikers niet voor het hoofd te stoten,’ aldus Salverda.

De Voedselbank heeft nog altijd een dertigtal clienten, verspreid over de gehele Heuvelrug. ‘Dat varieert hooguit met een of twee, naar boven en naar beneden. Het is in elk geval veel stabieler dan in de grote steden, waar de aantallen sterk toenemen, aldus Salverda.’ De clienten blijven hun pakketten wekelijks afhalen in het Rode Kruisgebouwtje in Doorn. ‘Dat zal ook de komende jaren zo gaan. Maar we kunnen daar maar een uurtje per week terecht, dus hebben we ruimte nodig voor opslag en om de pakketten klaar te maken,’ aldus Salverda, die de ruimte in Zeist officieel per 1 maart moet verlaten. ´Of we dat halen is wel een beetje spannend. Maar ik verwacht niet dat ze ons van de een op andere dag wegsturen, als dat niet lukt.´