Leersum

Nieuwe plannen voor oude Donderberg

770

Nu de Nieuwe Donderberg is afgeblazen, kan er misschien wat met de oude Donderberg.  Iets met zorg, of horeca, denkt de wethouder.


Vorige week maakte projectontwikkelaar Bouwfonds bekend geen heil meer te zien in het bouwplan Nieuwe Donderberg. Daarbij zou een nieuw, tweelaags appartementengebouw de plaats in moeten nemen van het oude hotel de Donderberg, het witte gebouw dat zo prominent de entree naar het dorp Leersum markeert. ‘Er was belangstelling voor de appartementen, maar aspirant kopers hadden teveel moeite met de verkoop van hun oude huis,’ zegt wethouder Verhoef, die afgelopen week overlegde met Bouwfonds. Verhoef en Bouwfonds hebben nu afgesproken het plan de ijskast in te schuiven.

Verhoef ziet graag toch iets gebeuren met de Donderberg, dat nu al jaren leeg staat. Een alternatief plan is lastig. Een groter plan zou op evenveel weerstand stuiten als het originele plan, dat in 2009 met de SP-actie ‘geen kolos in het bos’ een vroege dood stierf. Alternatieve plannen vragen bovendien een nieuw bestemmingsplan, zegt Verhoef, die liever het bestaande plan over een aantal jaren de ijskast uit haalt. ‘Op zich is het een goed plan, dus als de woningmarkt verbetert dan kunnen we het opnieuw proberen.

Verhoef zou graag zien dat het oude hotel de komende jaren een nieuwe funtie, of haar oude functie terug krijgt. ‘We zouden er intussen iets mogelijk moeten maken. Iets met horeca zou kunnen, tijdelijk. Of iets anders, iets met zorg, dacht ik zelf.’ Dat de gemeente intussen de oplopende rentelasten op moet hoesten, zoals hillridge in een eerder bericht suggereerde, is in elk geval onjuist, zegt Verhoef. De rentelasten komen volledig op conto van Bouwfonds. De gemeente lijdt dus geen extra financiele schade, afgezien van de naar schatting €1 miljoen die het in 2010 met Bouwfonds overeenkwam als schadevergoeding voor het ter elfder ure afkeuren van het oorspronkelijke plan.