Driebergen

La Porte en wereldberoemde draaideur naar veiling

In 2008 ging de draaideur van restauratie La Porte de wereld over als de eerste energie opwekkende draaideur. Vijf jaar later gaat de wereldberoemde draaideur waarschijnlijk de veiling op.

Read More

De draaideur is onderdeel van de boedel van de Driebergse stationsrestauratie La Porte, waarvan eigenaar Galjaard onlangs failliet ging. Curator Tally Opbroek heeft de afgelopen maanden nog tevergeefs gezocht naar een overnamekandidaat voor het restaurant. ´We hadden gehoopt op een doorstart, maar het is een moeilijke markt en een lastig object; een station waar mensen in- en uitstappen, en niet uitgebreid gaan eten.’

Opbroek is nog niet helemaal zeker of de draaideur onderdeel wordt van de boedelveiling. Een overnameaanbod ligt nog bij de producent zelf, Boon Draaideuren uit Edam, aldus een voorlichter van Boon. ‘Dat is geloof ik nog in beraad. Ach, het was de eerste draaideur die stroom opwekte, daarna hebben we er nog een aantal gemaakt. Die eerste deur heeft nogal wat publiciteit gegenereerd, die ging de hele wereld over.’ Veel energie wekt de deur van ruim €25.000 overigens niet op, anders dan symbolische, zegt de voorlichter. ‘Door te draaien houdt je de ledjes in het plafond brandend.’ 

000927

De rest van de boedel gaat in elk geval wel naar de veiling, dus ook de eindeloos lange houten leestafel die aannemer Peter van Rhenen in 2008 maakte voor het door architect Rau ontworpen interieur. ‘Heel jammer. Daar heeft onze timmerman met hart en ziel aan gewerkt. Ik hoop wel dat die tafel een herbestemming krijgt en niet in de container belandt,’ aldus Van Rhenen, die vertelt dat hij net als andere deelnemende partijen de restauratie destijds tegen kostprijs heeft verbouwd. ‘Het was de begintijd van duurzaam bouwen en ik geloofde in dat concept. Daarom heb ik toen mijn nek uitgestoken.’ 

Van Rhenen is overigens niet verrast door het faillisement. ‘Door die AHtogo ernaast te zetten heeft de NS een vuile streek geleverd. Dat hebben ze er in de contractbesprekingen niet bij verteld. Zonder die AHtogo met koffie voor een euro vijftig had de exploitant er goed de loop in kunnen krijgen en genoeg omzet kunnen maken.’

De eerste exploitant -het naastgelegen conferentiecentrum Antropia- concludeerde eind vorig jaar dat inventaris en huurprijs te veel op de bedrijfsvoering drukte. Restaurateur Onno Galjaard nam de restauratie toen over, maar wierp al na zes maanden de handdoek en nam in oktober uiteindelijk ook zijn eigen Zeister restaurant Galjaard in het faillisement mee. 

De NS laat weten op zoek te zijn naar een nieuwe, vergelijkbare huurder. ‘In horeca zien wij een toegevoegde waarde voor de omgeving. Als het aan ons ligt is de restauratie op korte termijn weer verhuurd,’ aldus voorlichte Ingeborg de Boer.

537