Heuvelrug

Hondenpoep mag blijven liggen in bebouwdekombossen

Er gaat een strenger regime gelden voor hondenpoep, behalve in de bossen binnen de bebouwde kom.

Drie weken geleden kwam de gemeenteraad er niet uit, gisteren wel. Er gaat een verblijfsverbod gelden voor honden op speelplaatsen. En er gaat een algemene opruimplicht gelden voor alle hondenpoep binnen de bebouwde kom. Uitgezonderd de bossen binnen de bebouwde kom.

Met zeventien tegen tien stemde de gemeenteraad gisteren alsnog voor de uitzonderingsregel voor bossen. Eerder staakten de stemmen bij dertien tegen dertien, waardoor een nieuwe stemronde nodig was. De lobby van hondenbezitters bleek nu meer succesvol: de stemming kantelde hun kant op.

Wat precies bos is en waar die bossen beginnen en eindigen is nog even de vraag, maar buiten het bos gaat de de orpuimplicht algemeen gelden. Komend voorjaar  lanceert de gemeente een bewustwordingscampagne. Alle hondenbezitters krijgen een brief, er komen ludieke filmpjes en er zullen reclames langs de weg verschijnen.

 

Ambtenaren, toezichthouders, politie en een enkele wethouder gaan zich vervoegen op marktpleinen om de boodschap uit te dragen. Behalve instructies zal daar ook een attentie worden uitgedeeld: een cilinder vol biologisch afbreekbare poepzakjes, handig te bevestigen aan de hondenriem.

Onderdeel van de campagne is verder een digitale kaart waarop inwoners digitale punaises kunnen plakken op plekken waar de hondenpoep zich ergerlijk ophoopt. De gemeentelijk toezichthouder plaatst vervolgens een verbodsbordje rond die plek, en gaat er intensief patrouilleren. Boetes worden niet direct uitgedeeld, wel bij recidive. Is de buurt schoon, verplaatst de toezichthouder het bordje naar een volgende punaise.

Probleem is nog wel de ongelijke verspreiding van depodogs; de groene afvalbakken met een rolletje poepzakjes aan de zijkant. Sommige dorpen hebben fors meer depodogs dan andere. Overigens bestaat er geen verband tussen het aantal depodogs en de mate van ergenis over hondenpoep; Zo is Leersum is goed voorzien van depodogs, maar is de ergenis er ook het grootst.

Depodogs moeten op papier binnen de vijfhonderd meter te bereiken zijn, dat is nog niet overal het geval. Met de vijfhonderdmetergrens en de gegevens van de digitale poepkaart gaat de gemeente de verspreiding van depodogs opnieuw bekijken. Gewone afvalbakken gaan daarbij ook meetellen als depodog, gestudeerd wordt nog op de mogelijkheid hondenbezitters de poepzakjes te laten afhalen bij geselecteerde winkeliers.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug telt officieel 3.537 honden, dat is een hond per dertien inwoners. In Driebergen lopen verreweg de meeste honden (1.105), gevolgd door Doorn (749), Leersum (620), Amerongen (476) en Maarn (361). De minste honden wonen in Maarsbergen (127) en in Overberg (99).

In Leersum moeten gemiddeld vijftien honden een depodog delen, in Amerongen en Doorn is dat achtenzestig. In Overberg staan nul depodogs.

Lees ook:
Stemmen staken over poep in bos

Stelling 9: De hondenpoepboete