Doorn

Heuvelrug koopt buurwoningen stomerij voor €1,1 miljoen

De gemeente Utrechtse Heuvelrug betaalt €1,1 miljoen voor de twee woningen op verontreinigde grond naast de Doornse stomerij Van Boordt. De gemeente leent het geld van de provincie, aan wie het over tien jaar in elk geval €850.000 zal moeten terug betalen.

Dat schrijven de wethouders Boonzaaijer (vastgoed) en Nijhof (milieu) in een brief aan de gemeenteraad, die de koop op 5 maart nog met een raadsbesluit moet formaliseren. De aankoop is onverplicht, zo staat ook nu weer uitdrukkelijk vermeld in de brief. De risico’s van de koop worden gedeeld door provincie en gemeente

.

{mprestriction ids=”*”}De provincie Utrecht besloot afgelopen december tot de aankoop na lange vergaderingen, waarin provinciaal gedeputeerde De Vries veel kritiek kreeg op de aanpak van de bodemverontreiniging. De ernst van de verontreiniging is al sinds eind vorige eeuw bekend bij de verschillende milieudiensten van rijk, provincie en gemeente, maar de dossiers bleven tot vorig voorjaar onder de pet en op de planken van verschillende overheden liggen.

Afgelopen zomer bleek de verontreiniging nog ernstiger dan gedacht, een oorzaak daarvan is nog niet gevonden, deskundigen twisten of reinigingsmiddel PER per on geluk geknoeid danwel moedwillig geloosd is door de stomerij. Een deel van de inwoners van Doorn mocht een tijdje geen leidingwater drinken. Ook de binnenlucht in de twee woningen naast de stomerij bleek sterk verontreinigd, waarna de bewoners hun huis ontvluchtten.

De afgelopen weken heeft een makelaar de marktwaarde van de twee woningen bepaalt, waaruit een gezamenlijk kooppijs van €1,1 miljoen is gerold. Marktwaarde is in dit geval geen goed begrip, erkent wethouder Boonzaaijer, de woningen zouden in de huidige toestand veel minder waard zijn. ‘Dit is de marktwaarde zoals die verwacht wordt als de bodem gesaneerd is, over een jaar of tien,’ aldus Boonzaaijer.

Boonzaaijer verwacht dat de woningen dan weer €1,1 miljoen opbrengen. Met de provincie is afgesproken dat de gemeente over tien jaar sowieso €850.000 terugbetaalt wordt, en -om de risico’s te delen- nog eens de helft van de meeropbrengst. Mocht er inderdaad geld overschieten, is dat een compensatie voor het beheer van de woningen, die in juridisch eigendom komen van de gemeente.

Heuvelrug verwacht jaarlijks ruim €10.000 kwijt te zijn aan het beheer van de woningen, die wellicht verhuurd kunnen worden zodra de sanering afgerond is. Met saneren zou stomerijbrancheorganisatie Bosatex eerst dit voorjaar beginnen, maar vorige week werd hun plan om onduidelijke redenen afgekeurd door de provinciale milieudienst RUD.

De sanering gaat waarschijnlijk meerdere miljoenen kosten en tot zeven jaar duren. Direct onder stomerij en de buurwoningen wordt de grond afgegraven, iets verder wordt de grond gewassen en lucht afgezogen. Verder de ‘pluim’ in zullen biologische middelen in de loop der jaren moeten zorgen voor de afbraak van de koolwaterstoffen en andere afbraakproducten van reinigingsmiddel PER.

De kosten voor de sanering worden deels opgebracht door Bosatex, deels door de provincie. Bosatex heeft tot 1 januari de kosten voor vervangende woonruimte betaald voor de twee gezinnen betaald. Om onduidelijke redenen betaalt de gemeente die kosten -ruim €20.000 tot zover-  sindsdien.

Dossier Stomerij, omgekeerd chronologisch:
Je kunt gewoon blijven sproeien en de auto wassen
Stomerijgif dreigt nu ook kwekerij te bereiken
Sanering stomerij afgekeurd en uitgesteld
Ook VVD wil stomerij nu sluiten
Raadslid ‘narrig’ over aanpak stomerijgif
Stomerijmachine al op 3 januari stilgelegd

Kamers boven gifstomerij nu ook al ontruimd
Doornse stomerij: Buren uitgekocht, OM ingeschakeld, gif aangetroffen in de vijver van Huis Doorn
Chemicus: PER vervliegt met koken water
Nog zes urgente stomerijvervuilingen in Utrecht

Stomerijlucht schoon, maar stomer heeft geen zin meer
Stomerijgif al meer dan decennium in beeld
Lucht buurwoningen stomerij nog steeds te vies
Stomerij Van Boordt: Wij lozen helemaal niks

Onrust over stomerijgif neemt nog niet af
Stomerijgif ‘dampt’ nu ook uit naar drinkwater
Ook tweede buurman ontvlucht gifdampen
Buurman ontvlucht vuile stomerijbodem
Wasserijgif: Afgraven, injecteren, filteren
Gif onder stomerijen Doorn en Driebergen
{/mprestriction}