Driebergen

Jacky en Hetty in premiere

Gisteravond ging de korte film Jacky en Hetty in premiere. In de film krijgen de namen op het in 2013 onthulde Joods monument een lokaal leven.

Filmer Robert Zwart laat het Driebergs schoolmeisje Sara langs het joods monument fietsen, waar ze Hetty van Rood-Speijer ontmoet. Samen met Sara duikt Hetty in het verhaal van de uit Driebergen weggevoerde Joodse kinderen, die net als Hetty zelf zaten ondergedoken in Driebergse huizen.

Hetty en Sara bezoeken Hetty’s eigen onderduikadres aan de Kleiloolaan, en lopen langs de Welgelegenlaan, waar Hetty’s oudere broer Jacky met nog negen kinderen inwoonde bij de tantes Holst. ‘Je ziet dat hier allemaal huizen staan. Daar konden best verraders in wonen. Dus ze mochten hier nooit praten over hun papa’s en mama’s, en waar ze gewoond hadden.’

De film is gemaakt in opdracht van Stichting Joods Monument 1940 – 1945, en zal op de Driebergse basisscholen worden vertoond. Klik hieronder om de film te zien of lees hier nog meer Driebergse verhalen.