Driebergen

Eurowinkel per direct naar leeg gemeentehuis

279

De Driebergse Eurowinkel verhuist volgende week naar het leegstaande gemeentekantoor aan de Bosstraat in Driebergen. Op 2 januari heropent de goededoelenwinkel daar zijn deuren. Mogelijk komt er ook plek voor zzp'ers, starters en kunstenaars.

Een feestje ter gelegenheid van de opening komt later wel, zegt oprichter Cees van den Broek, die te druk is met verhuizen om dat ook nog te organiseren. Verheugd is Van den Broek wel, want hij moest met zijn overkoepelende stichting Vluchtelingenkinderen per 1 januari het voormalige Driebergse postkantoor uit. Daar streek de Eurowinkel zes jaar geleden neer,  nadat Van den Broek met al zijn medewerkers, en al die duizenden eurokleren en euroboeken het Doornse postkantoor moest verlaten, toen daar een fitnesscentrum in kwam.

279

Met het betrekken van de benedenverdieping van het lege gemeentekantoor aan de Driebergse Bosstraat heeft Van den Broek opnieuw een A-locatie voor de succesvolle Eurowinkel geregeld. Verantwoordelijk wethouder Homan stribbelde aanvankelijk nog wat tegen de komst van de Eurowinkel, maar ging onder druk van de gemeenteraad vorige maand alsnog overstag. 'Het is er prima. Het is zelfs wat luxer, beter van kwaliteit, want het is tot voor kort als gemeentekantoor in gebruik geweest. Dus het is geen oude loods, zoals we nu gewend zijn.'  De stichting Vluchtelingenkinderen betaalt geen huur, wel een vergoeding voor gemaakte onkosten en gas en licht. 

Een serie maatschappelijke organisaties verhuist mee naar de Bosstraat. Naast huiswerkbegeleiding, maatschappelijk onderwijsparticipatie en taalcursussen voor vluchtelingen is dat sinds kort ook de Verleiding, een loket dat langdurig werklozen weer aan het maatschappelijk participeren -en misschien zelfs naar een baan- moet brengen. Van den Broek zou het daarom mooi vinden als ook de zogenaamde broedplaats voor jonge bedrijven in het lege kantoor toch nog een plekje krijgt. 'Omdat je elkaar kan versteken. Er zijn ook werklozen die willen beginnen als zelfstandige, dan zit je met zo' n broedplaats wel goed.'  

Hak Blom en Cees

Zo komt wellicht toch nog het sociaal-maatschappelijk bedrijfsgebouw tot stand, zoals Van den Broek dat samen met Driebergers Blom en Hak voor ogen had, met naast de Eurowinkel en haar spin-offs ook een flexibele werkomgeving voor lokale starters en zzp'ers. 'Het is anders uitgepakt, omdat de gemeente de bovenetage achter de hand wil houden als noodschool. Maar het kan nog alijd positief uitpakken, want de optie voor starters en zzp'ers staat open.' 

Mogelijk komt er in het oude gemeentekantoor ook ruimte voor een groep kunstenaars op zoek naar ateliers. Woordvoerder Willem Stolwijk deed gisteren opnieuw een oproep aan de gemeenteraad om op korte termijn te zorgen voor betaalbare ateliers in Driebergen. 'De bovenetage zou daarvoor excellent zijn. U bespaart er ook weer onkosten mee.' Stolwijk zei zelfs bereid te zijn de vier ateliers aan de Driebergse Engweg er voor op te offeren, zodat de gemeente dat stuk grond kan verkopen aan ontwikkelaars.

Wethouder Verhoef praat half januari verder met Stolwijk over de mogelijkheid van ateliers op de bovenverdieping van het kantoor. Onderwijswethouder Van Oostrum claimde de bovenetage eerder ook a, 'voor een eventueel tijdelijk onderkomen voor een aantal te vernieuwbouwen Driebergse basisscholen. Overigens onderhandelt wethouder Homan naar eigen zeggen nog altijd met een potentiele koper voor het gebouw, dat uiteindelijk plaats zal moeten maken voor nieuwbouw, waarschijnlijk van een appartementencomplex voor senioren. Omdat de procedures daarvoor jaren in beslag nemen, mogen maatschappelijke organisaties als de Eurowinkel voorlopig gebruik maken van het gebouw.