Heuvelrug

Taxateur maakt fout en moet verschil (€235.000) bijpassen

Voor de afwisseling wint de gemeente Utrechtse Heuvelrug eens een rechtszaak. Een interessante casus bovendien: taxateur maakt fout, gemeente zegt daardoor onder de prijs te hebben verkocht, taxateur moet verschil van €235.000 bijpassen. (445 woorden)

Het draait om een bouwlocatie in Doorn, een van de zeven kernen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Daar lag aan de De Beaufortweg een bouwlocatie waarop ontwikkelaar ’t Sticht een bod deed: €1.075.000.

De gemeente liet het Veenendaalse bureau Kendes intussen de waarde van de grond taxeren. Deze bevestigde dat het een reëele prijs was. Pas later viel een ambtenaar iets op in de taxatie; de taxateur had ‘vervaardigingskosten op de residuele grondwaarde’ (het bouwrijp maken van de grond) a €235.000 niet eenmaal, maar tweemaal van de grondwaarde van €1.765.000 afgetrokken.

De bouwlocatie zoals die er komend vorjaar uit moet komen te zien

De gemeente meende al destijds door de fout bijna een kwart miljoen te hebben misgelopen en claimde die bij Kendes, die weigerde te betalen. Volgens Kendes ging het bij de opdracht om een korte, globale analyse van de bieding en had de gemeente voor de definitieve koop al gezien dat de fout was gemaakt.

In 2012 stapte de gemeente naar de rechter. De rechtbank Utrecht oordeelt drie jaar later in het voordeel van de gemeente. Centraal in het vonnis staat een e-mail van de taxateur van Kendes, die toegeeft de fout te hebben gemaakt en aanstalten doet die fout te corrigeren. Daarvoor was het echter te laat, vindt de rechter, die Kendes veroordeelt in het betalen van €235.000, te vermeerderen met 2% rente, plus de proceskosten van €9.927,36.

Niet Uniek

Kendes zegt nog te overleggen met de verzekeraar of beroep tegen de uitspraak wordt aangevraagd. ‘Wij hebben dit niet eerder meegemaakt’, aldus Albert van Gellicum, partner bij Kendes en betrokken bij de taxatie. ‘Maar uniek is het niet. Dat kun je opmaken uit de beroepsaansprakelijkheidsverzekering die de verzekeraars aanbieden. Alle taxatiebureau’s hebben die, en zo staat het ook in onze gedragscode.’

Bij de feestelijke start van de bouw, eerder dit jaar

Het bouwproject had overigens al voor het conflict de nodige voeten in de aarde. Woningbouwcorporatie Heuvelrug Wonen beet er eerst de tanden op stuk. Pas nadat Jeroen Rijlaarsdam van projectontwikkelaar ’t Sticht instapte werd het project vlot getrokken. De bouw is inmiddels halverwege voltooiing. Uiteindelijk verrijzen er veertien appartementen in de sociale sector, later komen daar nog zeven koopwoningen bij.

Volgens Rijlaarsdam wordt een prijs bepaald door koper en verkoper. ‘Die geven elkaar de hand. De prijs wordt niet bepaald door een taxateur. Maar ik ben geen partij in deze zaak, dus heb ik daar niets over zeggen.’

 

Lees ook:

Gemeente wil kwart miljoen van falende taxateur
Bouwproject verlicht lasten Cultuurhuis

Lees hier de gehele uitspraak