Driebergen

Kwart van foutparkerende fietsers haalt fiets niet op

Bij de jongste fietsopruimactie rond NS-station Driebergen-Zeist zijn 53 fietswrakken verwijderd. Volgend kwartaal zijn de foutparkeerders weer de klos. Driekwart wordt weer opgehaald.

De fietsopruimactie vorige week dinsdag betrof louter fietswrakken, of weesfietsen, zoals Biga-directeur Gerard ten Hove ze noemt. 'Wrakken die we vooraf merken en dan op een gegeven moment ophalen. Van deze fietsen wordt bijna niets opgehaald. Wij kunnen er ook niet veel meer mee. Van meerdere fietsen proberen we een paar rijdende exemplaren te maken.'

Sinds vorig jaar halen medewerkers van de Biga-groep de fietsen op, onder toeziend oog van een gemeentelijk ambtenaar. Het ene kwartaal zijn dat de weesfietsen het andere kwartaal de foutgeparkeerde fietsen. Doel is de fietsenstalling bij het station toegankelijk en bruikbaar te houden. Naast de fietswrakken die de boel soms versperren zijn er ook veel treinreizigers die net iets te weinig tijd hebben een lege plek op te zoeken en dan maar dubbel parkeren, of naast de stalling.

Half september zijn die foutparkeerders weer aan de beurt, zij het dat ze met met bordjes en via de social media gewaarschuwd worden dat de mannen van de Bigagroep weer langskomen, dus die dinsdag beter een officieel plekje kunnen zoeken. Doorgaans, zegt Ten Hove, haalt Biga er toch nog tegen de honderd op. 'Het is ongelooflijk hoe sommigen hun fiets -vaak hele mooie- gewoon dumpen om de trein te halen. We doen meestal twee rondjes achter elkaar en halen dan zo’n 75-100 fietsen op. Van deze fietsen wordt zo’n 75% opgehaald.'

Ophalen kunnen de eigenaren hun fiets van direct tot daags na de actie, op de gemeentelijke boerderij Hoofdstraat 26, naast het station. Op vertoon van het juiste sleuteltje en de overdracht van 20 euro krijgen de rechtmatige eigenaren hun fiets weer terug. Toch worden rond de twintig fietsen nimmer opgehaald. Die fietsen gaan naar de Bigagroep. 'We verkopen ze intern en hebben er ook een aantal geschonken aan mensen die dat goed kunnen gebruiken, via de voedselbank en het wijkcentrum. De fietsen krijgen dus uiteindelijk een sociale bestemming,' aldus Ten Hove.

Overigens zullen fietsforensen de beschikking krijgen over drieduizend fietsparkeerplaatsen, wanneer het nieuwe station in 2020 klaar is. De eerste 540 op stationshalniveau in een enkellaagse stalling, en nog eens 1800 in een dubbellaagse stalling in de kelder daaronder. Mocht het fietsverkeer zodanig toenemen dat meer ruimte nodig is komen er nog eens 700  parkeerplaatsen bij.