Amerongen

Politiek geeft RvT Wereldkidz voordeel van twijfel

De Heuvelrugse politiek schreeuwde in 2013 moord en brand over scholenkoepel Wereldkidz, maar laat nu liever even de deksel op de beerput.

Vorige week zag het rapport van de onderwijsinspectie over de financiele wanboel bij Wereldkidz eindelijk het licht. Begin 2013 had de scholenkoepel -22 scholen, 500 leerlingen, 500 man personeel- ineens een liquiditeitsprobleem van een €1,5miljoen. Bovendien was de reserve van €4miljoen verdampt. Geen gevolg van fraude, wel van teveel geld uitgeven, door een al te ambitieuze directeur.

Een eerder rapport wees met de vinger naar de directeur, maar vooral ook naar de accountant en de Raad van Toezicht, die onvoldoende deden waar ze voor waren aangesteld: controleren en toezicht houden. Ook het finale rapport van de onderwijsinspecteur legt de zwarte piet met name bij de Raad van Toezicht, al is er voor de conclusie van ‘algemeen wanbeheer’ onvoldoende juridische grond. De inspecteur houdt het daarom bij ‘elementen van wanbeheer.’

Onderwijswethouder Veldhuizen is blij dat het rapport eindelijk af is. ‘Het heeft heel veel nasleep gehad, maar het valt mee. Ik wil zeker niet zeggen dat er niks gebeurd is, maar er is geen sprake van fraude en het rapport heeft het ook niet over mismanagement.’ Er is meer aan onderwijs besteed dan er geld was, is de conclusie van Veldhuizen. ‘En dan kom je aan het einde van het jaar geld tekort. Ik vind het rapport een mooie afsluiting van een wat donkere periode in de samenwerking tussen Wereldkidz en de gemeente.’ 

Ook SP-fractieleider Jasper van Geijtenbeek -zijn voorganger Schiedon roerde zich altijd flink over het openbaar onderwijs, waarvan het bestuur volgens hem terug naar de gemeente moest- wil liever geen ‘oude koeien uit de sloot halen’. Er is destijds teveel geld uitgegeven, zegt Van Geijtenbeek. ‘Bijvoorbeeld door het onderwijs in China te gaan bekijken, dat soort kolder. Aan die geldsmijterij hebben veel mensen een emotionele tijd overgehouden, omdat ze minder moesten gaan werken of op een andere school geplaatst werden.’

Maar toch, ondanks de harde conclusies in het rapport, geeft ook Van Geijtenbeek de toezichthouders van de scholenkoepel nu het voordeel van de twijfel. ‘Met een schone lei beginnen wil ik niet zeggen, dat vertrouwen hebben ze nog niet teruggewonnen. Maar nu is het belangrijk dat die scholen blijven draaien. We hebben gemerkt dat als we continu blijven zagen dat een negatief beeld van de school schept. Dat mensen denken: die scholen moeten we niet naar toe, want daar is alleen maar rommel in de tent. Daarom willen we niet opnieuw die beerput van Wereldkidz openhalen.’

 

Lees ook:
Debacle Wereldkidz: ‘elementen’ van wanbeheer
Debacle Wereldkidz: accountant en RvT schoten tekort; UPDATED
RvT Wereldkidz komt zich toch verantwoorden
Wereldkidz wil gewoon verder met De Uitkijk

Tumult rond wereldkidz duurt voort