Heuvelrug

Lokale radio 90FM krijgt alsnog volledige subsidie

Radio 90FM krijgt met terugwerkende kracht vanaf 2014 de volledige subsidie toegekend. De lokale zender moet daarmee wel een luisteronderzoek houden, anders dreigt opnieuw korting op de subsidie.

De lokale radiozender 90FM is al jaren met de gemeente aan het bakkeleien over de subsidie. Heuvelrug betaalde radio90FM de laatste jaren €8.188,00, maar volgens 90FM heeft elke lokale radiozender in Nederland recht op €1,30 per wooneenheid, wat op de Heuvelrug neer zou komen op een subsidie van ongeveer €28.000. Dat is gelijk aan het bedrag dat de gemeente van de Rijksoverheid ontvangt.

Omdat Heuvelrug die volledige subsidie al vanaf 2008 niet uitkeert wendde de radiozender zich in 2013 tot de bezwaarcommissie. Die gaf hun niet direct gelijk, maar verwees wel naar een uitspraak van de Raad van State over een soortgelijk conflict tussen de lokale streekomroep Braassemermeer in Roelofarendsveen.

De gemeente Roelofarendsveen vond net als Heuvelrug dat gezien de penibele financiele situatie van de gemeente een korting op de subsidie gerechtvaardigd was, ook omdat de streekomroep Braassemermeer onduidelijk hoge kosten opvoerde. De Raad van State oordeelde echter anders, reden dat ook Heuvelrug nu bakzeil haalt. Volgens burgemeester Naafs is de beslissing mede ingegeven omdat het college ‘de lokale journalistiek’ wil steunen.

Over 2014 en 2015 krijgt radio90FM nu alsnog de volledige subsidie toegekend, wat neerkomt op ruim €38.000. Daar gaat direct weer €11.000 vanaf vanwege de schuld die radio90FM heeft bij de gemeente, nadat het spoorslags moest verhuizen van AZC Hoogstraat naar een bedrijfsgebouw in Leersum.

Daar huurt radio90FM een prachtige studio waarvandaan het ’s avonds en in het weekend muziekprogramma’s uitzendt in de categorieen jazz, blues, musical, nederlandstalig en duitstalig. Zondags zendt radio90FM live kerkdiensten uit, zaterdagmiddag is er een sportprogramma.

Verder ontvangt programmaleider en drijvende kracht van radio90FM Evert Wybenga lokale bekenden en politici en heeft hij een wekelijks actualiteitenprogramma. De actualiteitenprogramma’s worden af en toe herhaald, maar zijn niet on demand beschikbaar. Buiten de avond en weekendprogrammering draait de computer middle of the road-muziek.

De stichting Lokale Omroep Heuvelrug en Kromme Rijn -de officiele naam van radio90FM- ontvangt van de gemeente Wijk bij Duurstede ook nog een subsidie van €13.000 jaarlijks. Het is onduidelijk hoeveel inwoners van de Heuvelrug en Kromme Rijn wel eens afstemmen op radio90FM, een luisteronderzoek is nooit gehouden. Daarmee is nmiddels al begonnen, zegt programmaleider Evert Wybenga. Met een ander deel van de subsidie wil radio90FM een aantal technische middelen vernieuwen en een nieuwe computer aanschaffen. ‘Waarmee we onze programma’s ook ondemand beschikbaar kunnen maken,’ aldus Wybenga.

Het luisteronderzoek is een voorwaarde voor subsidieverlening in de toekomst, schijft de gemeente.’Wij willen in de toekomst (vanaf het jaar 2016) de resultaten van het uit te voeren luisteronderzoek in 2015 betrekken bij de hoogte van de bekostiging. 2016 is gekozen omdat u dan in aanmerking kan komen voor een nieuwe zendmachtiging voor een periode van 5 jaar.’

Volgens het voorstel is ‘een goed functionerende lokale publieke omroep een onafhankelijk en laagdrempelig platform voor lokale informatievoorziening, waarmee burgers in staat worden gesteld zich te kunnen informeren en een mening te vormen over hun lokale omgeving. Het college ziet daarom aanleiding om huisvestingskosten (€18.000) structureel te bekostigen. Overige kosten worden door het college alleen bekostigd als daarvoor kan worden gemotiveerd dat deze bijdragen aan een toereikend media-aanbod in onze gemeente.’