HeuvelrugMaarsbergen

Maarsbergen wil benzinepompen weg

Maarsbergen ziet de twee onbemande benzinepompstations liefst vertrekken uit het dorp. Een dorpscomité is boos nu de benzinepompen van de gemeente Heuvelrug juist mogen uitbreiden.

Volgens een brief die de ronde doet in Maarsbergen is uitbreiding van de onbemande Shell met twee extra benzinepompstations reeds vergund door de gemeente en ligt er een aanvraag voor de uitbreiding van de tegenover gelegen Tinq-benzinepompstation. ‘Een wrang detail is nog dat de gemeente de reactietermijn op de aanvraag van de vergunning tot uitbreiding heeft laten verlopen,’ aldus de brief.

De omwonenden zijn niet blij met de uitbreiding. De pompen zouden nu al overlast geven, op het gebied van geluid, lucht- en bodemkwaliteit, maar vooral vanwege de verkeersoverlast. Er zou veel en gevaarlijk gekeerd worden, er zou overslag plaatsvinden en chauffeurs van buitenlandse vrachtauto’s zouden de benzinepomp graag opzoeken, ook ’s nachts.

Door de uitbreiding zou die overlast alleen maar verder toenemen. ‘Benzinepompen horen niet thuis in een dorpskern. In ons omringende dorpen als Wijk bij Duurstede en Doorn (ook UH), zijn de (Shell)benzinepompen verplaatst uit de dorpskern. Bij ons worden ze uitgebreid!’

De opstellers van de brief zijn teleurgesteld in de gemeente, omdat ze wel informatieavonden organiseert, maar daarbij geen open kaart speelt. Vanwege de vergunningen is het volgens de Maarsbergers nu nog moeilijker de benzinepompen uit het dorp geplaatst te krijgen.

Die kans bestond door de uitkoop van de benzinepompen te koppelen aan de aanleg van tunnel en rondweg, een kwestie die Maarsbergen al ruim drie jaar bezighoudt. ‘Alleen door die koppeling is mogelijk budget voor verhuizing beschikbaar. Door het verlenen van de vergunning schrapt de gemeente deze optie zonder de bewoners daarvan op informatieavonden in kennis te stellen.’

Lees ook:
Definitief rondweg en ‘luw’ dorpshart voor Maarsbergen
Maarsbergse tunnel: Heuvelrugs eigen gate
Groen licht voor tunnelverlenging Maarsbergen
Tunnel Maarsbergen nog wat duurder
Verlengen tunnel Maarsbergen kost 5,5 miljoen extra