Heuvelrug

Groen licht voor tunnelverlenging Maarsbergen

maarsbergen drukte 1

De tunnelverlenging onder Maarsbergen door is zo goed als definitief. Heuvelrug en provincie Utrecht hebben een akkoord bereikt over de kostendeling. De details maken de bestuurders komende maandag pas bekend. 

De tunnel zelf -betaalt door Pro-Rail- is bedoeld om de N226 onder het spoor door te leiden, zodat het verkeer niet meer de helft van het uur voor de spoorbomen hoeft te wachten. De verlenging van de tunnel werd twee jaar geleden afgedwongen door de Maarsbergse bevolking, die kans zag daarmee de vierendeling van hun dorp te verzachten.

Probleem was nog wel het prijskaartje van de verlenging, destijds geschat op €5 miljoen. Vorig jaar traden gemeente Heuvelrug en provincie Utrecht in onderhandeling, toen er geluiden klonken dat de kosten verder dreigden op te lopen. Daar zijn ze nu uit, zegt wethouder Veldhuizen opgetogen: ‘Er moeten nog wat puntjes op de i worden gezet, maar het is zo goed als rond. Maandag zetten we definitief onze handtekening onder de overeenkomst.’

Dat gebeurt om 18:00 uur precies, in de kerk van Maarsbergen, waar Maarsberger Veldhuizen zelf ook ter kerke gaat. De details, de prijs en de uiteindelijke kostenverdeling van het project geven Veldhuizen en provinciaal gedeputeerde Van Lunteren maandag pas prijs. Naafs wilde wel kwijt dat de huidige Maarsbergse brandweerkazerne waarschijnlijk als directiekeet zal worden gebruikt. De brandweer verhuist naar de Tuindorpweg, waar een nieuwe kazene verrijst die ook Maarn gaat bedienen.

Veldhuizen toont zich vanochtend zeer verheugd over het bereikte resultaat, daags voor de verkiezingen voor een nieuwe Proviciale Staten, met misschien wel een nieuw bestuur. ‘Het is fijn dat je het nu afrondt en niet meer met een volgend college dat gevecht hoeft te voeren,’ aldus Veldhuizen, die de overeenkomst de kers op de taart noemt, in een week die volgens hem toch al veel goeds bracht.

Zo besluit de gemeenteraad morgen definitief over het plan voor een nieuw stationsgebied. ‘Het station is nu alsof je een achterdeur binnenkomt, en we maken er met dit plan een voordeur van,’ aldus Veldhuizen die verder opgetogen is over het definitieve plan voor een nieuwe Bosstraat, in Driebergen, dat gisteravond werd beklonken in een goed bezochte avond met bewoners van de straat.

‘Dat werkt, zo’n avond. Ter plekke is de weg nog 20 centimeter opgeschoven, na een suggestie van een deskundige bewoner die een fout had opgespoord. Die fout zou een duur grapje geworden zijn, dus hebben we gisteren veel geld verdiend.’  Verheugd is Veldhuizen ten slotte ook over het besluit over de nieuwe inrichting van de Hoofdstraat, dat morgenavond genomen zal worden, maar waarvan de uitkomst nog niet zeker is.

Lees ook:
Tunnel Maarsbergen nog wat duurder
Provincie over tunnel Maarsbergen: geen toezegging
Provincie legt €5 miljoen bij voor Maarsbergse tunnel
Maarsbergen krijgt extra geld voor langere tunnel
Verlengen tunnel Maarsbergen kost 5,5 miljoen extra
Maarsbergen wil nieuw tunnelplan
Heuvelrug steunt Maarsbergen in tunnelplan
Raad zet inwoners van Maarsbergen in de kou !
Maarsbergen kondigt verzet aan

Maarsbergen oneens over kruispunt

Voorstelling van Maarsbergen na tunnelbouw, gemaakt door bureau Kien