Driebergen

Verkeershinder voorbij, mislukte plofkraak bevestigd

Er is vannacht een poging tot plofkraak geweest in de geldautomaat van de ING. Vanmiddag werd een ongedetoneerd explosief uit de geldautomaat gehaald.

De Hoofdstraat N225 is weer vrij voor alle verkeer, behalve een klein gebied rond de geldautomaat. Daar lopen nog agenten en rechercheurs rond. Zojuist mocht er nog wel een geldauto binnen de resterende linten, waaruit een kistje de bank in en weer terug naar de geldwagen werd gedragen. Of de geldwagen geld kwam halen of brengen wilde de politie niet zeggen. 'Goede vraag!'

Eerder vanmiddag werd inderdaad een ongedetoneerd explosief gevonden in de gleuf van de geldautomaat. Dat was de bevestiging van het vermoeden dat er vannacht een poging tot plofkraak is gedaan in de ING-geldautomaat tegenover de Grote Kerk. De politie kreeg dat vermoeden rond tien uur vanochtend, na een melding dat er was 'gerommeld' met de geldautomaat.

Hillridge sprak nog wel oudere man, die vanochtend, nog voor achten, geprobeerd had geld te pinnen, maar daar niet in was geslaagd. Omdat de machine zijn pasje had opgegeten was hij naar binnen gelopen, omdat daar de deur open stond. Er lag ook wat glas rondom, binnen liep iemand 'van security'. 'Wel lastig, nu moet ik naar Zeist voor mijn geld,' aldus de man. 'Maar anders had ik misschien mijn handen niet meer gehad, of erger. Ik dacht er nog over in de gleuf te gluren naar mijn pasje, gelukkig heb ik dat niet gedaan.'

Het gebeuren in Driebergen is verrassend groot, landelijk nieuws. Er was zelfs een nietsvermoedende Driebergenaar die een telefoontje kreeg van zijn zoon in Belgie, die hem vroeg of hij zijn dorp nog in en uitkon. De zoon had van de wereldgebeurtenis vernomen via de Vlaamse omroep VTM.