Heuvelrug

Gewraakte per-machine verlaat Doorn

Vanmiddag is de per-machine van stomerij Van Boordt ontmanteld en afgevoerd. Het is niet de verwachting dat er direct een nieuwe machine komt.

Een deel van de buitenmuur moest vanochtend weggezaagd om de machine -een grote wasmachine waarin met het chemische ontvettingsmiddel perchloorethyleen textiel wordt gereinigd- naar buiten te krijgen. Vanmiddag is de machine door drie werklui op een vrachtwagen gezet en afgevoerd naar stomerijmachinefabriek Polymark in Nieuwegein.

De per-machine werd begin januari buiten bedrijf gesteld nadat opnieuw verhoogde waardes PER waren gemeten in de kamers boven de stomerij, die destijds verhuurd werden aan studenten. De studenten wonen inmiddels elders, net als twee buurgezinnen van de stomerij. Hun woningen werden voor ruim een miljoen euro opgekocht door gemeente Heuvelrug en Provincie Utrecht, toen de gehaltes PER in de lucht in hun woningen bij herhaling ver boven de normen kwamen.

Sinds januari brengt Van Boordt de te stomen kleding naar een stomerij in Renswoude. Of er een nieuwe PER-machine komt weet de dienstdoende medewerker niet. Stomerijeigenaar Thomas van Boordt is niet aanwezig en ook telefonisch onbereikbaar.

‘Het lijkt me niet dat er een PER-machine terugkomt,’ aldus een van de mannen van Polymark, die benadrukt dat de stomerijbranche tegenwoordig ook milieuvriendelijke machines gebruikt. Ook een recent memo van de gemeente Heuvelrug rept over de plannen van stomerijeigenaar Van Boordt om over te schakelen naar een zogenaamde Groene Stomerij.

Omwonenden reageren verheugd op het verdwijnen van de gewraakte machine uit hun straat en uit Doorn, al is het onduidelijk hoe de machine verantwoordelijk zou zijn voor de vervuiling. De PER is ondergronds uitgewaaierd tot meer dan vijfentwintig meters diep en een kilometer ver van de stomerij.

Provincie en gemeente zeggen te vermoeden dat de vervuiling is veroorzaakt door lekke rioleringsbuizen, waardoor PER ongemerkt de bodem in is gelekt voordat strengere milieuwetgeving van kracht werd. Die verklaring wordt bestreden door externe deskundigen, die gezien omvang en verloop van de verontreiniging denken dat er nog vrij recent en grootschalig met PER is geknoeid. Ook zou de boekhouding van de PER-machine niet kloppen. Het openbaar ministerie doet strafrechtelijk onderzoek naar oorzaken en verantwoordelijkheid.

De kosten van de gemeentelijke begeleiding van de stomerijvervuiling zijn inmiddels verdubbeld, tot €60.000. De gemeente denkt niet dat die kosten nog te verhalen zullen zijn op de verantwoordelijke vervuiler, mocht er ooit een schuldige worden aangewezen.

Volgens het memo van de gemeente liggen de PER-waardes op veel meetpunten de laatste weken onder de norm, behalve in de kamers boven de stomerij zelf, waar al zes maanden geen PER meer wordt gebruikt. Ook dat duidt er volgens externe deskundigen op dat de bron van de vervuiling niet de stomerij zelf is, maar de bodem, waarin mogelijk PER zou zijn geloosd.

Volgens het gemeentelijk memo is de communicatie met omwonenden intensief, maar daar is niet iedereen het mee eens. ‘Van de gemeente merken we niets dan weerstand, ontkenning en onmacht,’ aldus een omwonende verderop in de straat, die er niet van overtuigd is dat Heuvelrug zich de ernst van de kwestie voldoende realiseert: ‘De gemeente zou zich zorgen moeten maken dat de verontreiniging zich elk jaar weer uitbreidt.’

 

Lees ook:

Doornse gifgrond wordt nooit helemaal opgeruimd (€)
Inloopspreekuur met grote afwezige (€)
Heuvelrug koopt buurwoningen stomerij voor €1,1 miljoen (€)
Stomerijgif dreigt nu ook kwekerij te bereiken (€)
Ook VVD wil stomerij nu sluiten
Raadslid ‘narrig’ over aanpak stomerijgif
Stomerijmachine al op 3 januari stilgelegd
Kamers boven gifstomerij nu ook al ontruimd
Doornse stomerij: Buren uitgekocht, OM ingeschakeld, gif aangetroffen in de vijver van Huis Doorn (€)
Chemicus: PER vervliegt met koken water
Nog zes urgente stomerijvervuilingen in Utrecht
Stomerijlucht schoon, maar stomer heeft geen zin meer 
Stomerijgif al meer dan decennium in beeld
Lucht buurwoningen stomerij nog steeds te vies
Stomerij Van Boordt: Wij lozen helemaal niks

Onrust over stomerijgif neemt nog niet af
Stomerijgif ‘dampt’ nu ook uit naar drinkwater
Ook tweede buurman ontvlucht gifdampen
Buurman ontvlucht vuile stomerijbodem
Wasserijgif: Afgraven, injecteren, filteren
Gif onder stomerijen Doorn en Driebergen