Heuvelrug

Verlengde tunnel ruim dubbel zo duur

Gisteravond beklonken provincie Utrecht en gemeente Heuvelrug hun samenwerking in het project verlengde tunnel Maarsbergen. Die wordt ruim tweemaal zo duur als oorspronkelijk gedacht. Heuvelrug draagt geen €2,5 miljoen maar €5 miljoen bij

Eerder zegden provincie en gemeente al beide €2,5 miljoen toe aan de verlenging van de tunnel. Door die verlenging komt de tunnel pas voorbij het centrum van Maarsbergen de grond uit, zodat het dorpje niet langer wordt gevierendeeld. Afgelopen voorjaar moest de provincie voor de verlenging nog eens een extra €5 miljoen bijleggen, na herberekeningen van hoofdaannemer ProRail.

Gisteravond pas werd duidelijk dat ook de gemeente Heuvelrug nog eens €2,5 miljoen extra zal bijleggen. Wanneer de gemeente Heuvelrug besloten heeft nog eens €2,5 miljoen bij te leggen is onduidelijk, omdat er geen openbare vergaderingen over zijn gehouden. Volgens een voorlichter van de provincie Utrecht zou de Heuvelrugse gemeenteraad de extra €2,5 miljoen wel hebben vrijgegeven.

Dat is opmerkelijk, gezien het geldtekort van de gemeente Heuvelrug en de moeite die het heeft met uitgeven van geld aan andere infrastructurele projecten, zoals de Hoofdstraat in Driebergen en het plan voor een nieuwe infrastructuur rond het nieuwe bedrijventerrein in Maarsbergen.

In totaal komen de meerkosten voor de honderd meter tunnelverlenging en bovengrondse infrastructuur op 12,5 miljoen, betaald door provincie (€7,5 miljoen) en Heuvelrug (€5 miljoen). Dat komt bovenop de €26 miljoen die ProRail al betaalt aan het oorspronkelijke -korte- tunnelplan. Het werk aan de Maarsbergse tunnel start halverwege 2019, het project moet eind 2021 worden opgeleverd.

Het is ook €7,5 miljoen meer dan in de eerste versie van het plan van Maarsbergers Huyser en Hartvelt. Dat dorpsplan kwam op tafel nadat de overheden besloten tot de aanleg van een nieuw kruispunt, waartegen Maarsbergen destijds massaal in opstand kwam.

Het alternatieve plan van Maarsbergenaar Jan Huyser werd aanvankelijk niet serieus genomen. Pas na herhaaldelijke aankondigingen over  verzet vanuit diverse Maarsbergse maatschappelijke groeperingen en na aansluiting van een aantal Maarnse ondernemers kreeg het plan wind in de zeilen. Gisteravond sloten provincie, gemeente en initiatiefnemers hun overleg af met de feestelijke ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.

Lees ook:

Wethouder: extra €2,5M voor tunnel is garantstelling
Groen licht voor tunnelverlenging Maarsbergen
Provincie over tunnel Maarsbergen: geen toezegging
Provincie legt €5 miljoen bij voor Maarsbergse tunnel

Maarsbergenaren willen serieus genomen worden
Maarsbergen oneens over kruispunt
Maarsbergen kondigt verzet aan