Heuvelrug

Winkels Zeist nu ook open op tweede Kerstdag

Winkeliers in Zeist mogen voortaan op tweede kerstdag de deuren openen. Op de Heuvelrug juist niet.

Zeist meldt de nieuwe regel vanochtend in een persbericht. Winkels mochten in Zeist al open op de tweede paas- en pinksterdagen en op hemelvaartsdag. ‘Tweede kerstdag is een logische en herkenbare uitbreiding. Consumenten en winkeliers van supermarkten vroegen hierom en nu voorzien wij in die maatschappelijke behoefte’, aldus het Zeister persbericht

Winkeliers op de Heuvelrug moeten hun winkels op de tweede kerst-, paas- en pinksterdagen juist gesloten houden. De landelijke onduidelijkheid over de regels leidde vorig jaar een aantal maal tot overtreding van de lokale wetten. In Driebergen gingen supermarkten Jumbo en Lidl afgelopen seizoen per ongeluk toch open op respectievelijk 1e kerstdag en 1e paasdag omdat de bedrijfsleiders niet van de lokale regels op de hoogte waren.

Burgemeester Naafs zag die eerste overtredingen door de vingers, maar stuurde alle winkeliers wel een brief dat een volgende overtreding op een boete van maximaal €20.250 zou komen te staan.

Evaluatie

Overigens staat er nog een algemene evaluatie van de koopzondag op de Heuvelrugse politieke agenda. Vorig jaar leidde het onderwerp -aan de vooravond van lokale verkiezingen- nog tot tumultueuze vergaderingen waarop de politiek elkaar in scherpe bewoordingen veroordeelde.

Nadat voor- en tegenstanders zitting namen in een nieuw college luwde die storm aanzienlijk. Afgesproken werd nog wel de enquete van twee jaar geleden te herhalen, maar dat gaat nu ook niet door. De gemeenteraad vindt een enquete te duur, ook omdat meerdere winkeliersverenigingen lieten weten hun bezwaren tegen de koopzondag in te slikken.

Het is nu de bedoeling dat er een avond komt waarop betrokkenen en belanghebbenden hun zegje kunnen doen, waarna de gemeenteraad beslist of het koopzondag wil terugdraaien, handhaven of juist verruimen met de tweede kerst-, paas- en pinksterdagen.

Lees ook:
Koopzondag Heuvelrug definitief
Briesje mee voor koopzondag
Eerste koopzondag: 28 juli ;UPDATED
Heuvelrug gematigd positief over koopzondag
Zeist voert koopzondagen definitief in
SP: winkeliers willen geen koopzondag