Heuvelrug

Driebergen tot midzomer NO GO

Blijf de komende vier maanden alsjebieft weg uit Driebergen, stralen gemeente en aannemer uit. Ze gaan grote delen van verkeersader Hoofdstraat helemaal opnieuw neerleggen. ‘In Driebergen wil je niet zijn de komende vier maanden’.(528 woorden, artikel werd je 24 uur lang gratis aangeboden, maar die zijn nu voorbij)

Vanaf volgende week tot in de zomervakantie is de Driebergse Hoofdstraat zo goed als gestremd. Lokaal verkeer kan er soms en op bepaalde delen gebruik van blijven maken, regionaal verkeer wordt al van verre ontmoedigd Driebergen als transit te kiezen. Via lichtborden worden automobilisten de omliggende provinciale en snelwegen opgestuurd.

Reden is een reconstructie van de Hoofdstraat, ook wel N225. De verkeersader geldt als gevaarlijk, de roep om maatregelen klinkt al sinds eind 2011, toen een scholiere op een van de smalle fietspaden tussen sneeuwbergjes en een vrachtwagen bekneld raakte en verongelukte.

De straat krijgt nu verbrede, verhoogde fietspaden en een nieuw profiel, met veel nieuwe -en overigens omstreden– stoplichten die de snelheid eruit moeten halen. Voorafgaand zullen nutsbedrijven ook leidingen, buizen en kabels vervangen.

‘Ik mag zeggen: U gaat de komende tijd heel veel last van ons hebben’, opende projectleider Joris Jansen gisteren een informatieavond. Of het veelal vergijsde publiek er veel wijzer van werd valt te betwijfelen, omgevingsmanagers Vaartjes (gemeente Heuvelrug) en Braas (aannemer Kroeze) hielden een warrige presentatie, waarbij maar weinig duidelijk werd over locaties en volgordes.

Wat bleef hangen was dat het chaos wordt. ‘In Driebergen wil je niet zijn de komende vier maanden’, deed Janssen er nog een schepje bovenop, in de hoop alle niet-Driebergenaren via de media effectief af te schrikken.

Kernpunt in de vier maanden durende operatie is een permanente omleiding voor autoverkeer via Loolaan, Arnhemsebovenweg en Horstlaan. Daar bovenop komen kleinere omleidingen van de deelprojecten van de operatie.

Fietsverkeer zal de Hoofdstraat kunnen blijven gebruiken, al zullen fietspaden wel voortdurend van plaats veranderen. Winkels zullen bereikbaar en bevoorraadbaar blijven via een eenrichtingsregime, al zegt de middenstand wel op een flinke inkomstenderving te rekenen. Op Koningsdag zal de vrijmarkt goed bereikbaar zijn, beloofde omgevingsmanager Braas.

Komenden maandag al gaat de eerste schop in de grond, als de nutsbedrijven rond de Driebergse Grote Kerk het asfalt openbreken en de tegels weghalen om bij kabels en leidingen te komen. De aannemer zelf gaat vanaf 21 maart los, als eerst de omgeving rond de AH op de schop gaat.

Wat er voorlopig niet komt is een glasvezelkabel. Glasvezelboeren zijn daar wel toe uitgenodigd, maar hebben opnieuw niet toegehapt. Vier jaar geleden weken ze ook al uit naar gemeenten die minder hoge tarieven vragen voor de verplichte herbestrating.

De gehele operatie Hoofdstraat is te volgen via een speciale webpagina (heuvelrug.nl/hoofdstraat), een speciale facebookpagina en een speciale omgevingsapp, die al wel in de lucht is, maar nog niet gevuld met gegevens. Adressen volgen. Omgevingsmanagers Vaartjes en Kroeze zullen bereikbaar zijn over de telefoon, via een speciaal calamiteitennummer.

Lees ook:

Reconstructie Hoofdstraat naar 2016:UPDATED
Kamp volhardt in 30km/u op Driebergse Hoofdstraat
Plan Hoofdstraat opnieuw doorgeschoven
Hoofdstraat: wel/geen* stoplicht, rotonde, 30 km
Moties uitgelicht. Numero 3: Motie Hoofdstraat nu
Opnieuw verkeersongeluk Driebergse Hoofdstraat
Nieuwe Hoofdstraat: autoverkeer in keurslijf
Gemeente kiest voor ‘voldoende’ oplossing Hoofdstraat
4,2 miljoen voor Driebergse Hoofdstraat
Voorlopig geen glasvezel over Heuvelrug UPDATE: onderhandelingen lopen