Heuvelrug

Boze ondernemer: Heuvelrug zet reputatie op spel

Plan Edion-Copini H26

Erik van Buuren had een mooi plan voor H26. Nu de snelwegboerderij naar Triodosbank gaat kan hij wel fluiten naar realisatie. ‘Die hebben hun eigen vriendjes.’

Meer dan twee jaar nam Van Buuren deel aan het traject dat moest leiden tot de aankoop en ontwikkeling van snelwegboerderij H26 tot Buitenplaats A12,  ook wel omschreven als Slowfood on the fastlane. Met biologisch restaurant, middenop een grote, ronde moestuin, pal naast de A12. Met ondergrondse parkeerplaats, erboven een weitje biologische runderen, verderop een natuurspeeltuin en een ‘exclusief’ boomgaardmotel.

 

Van Buuren was er al die tijd van overtuigd dat zijn plan kans maakte. ‘We dachten echt dat we daar iets moois konden ontwikkelen. De gemeente bevestigde voortdurend dat beeld; ons plan paste binnen alle contouren.’ Anders dan de plannen van grote bedrijven als Burgerking, McDonalds en Intratuin, zegt Van Buuren. ‘Hen ging het gewoon om geld verdienen. Zij verzonnen dingen die als een tang op een varken sloegen, gezien het gebied. Maar zo zitten wij niet in elkaar. Ons plan had zeker kwaliteiten, was goed voor de plek en goed voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug.’

Nu het gebied aan stichting De Reehorst is verkocht denkt Van Buuren naar realisatie van zijn plan te kunnen fluiten. ‘Die hebben hun eigen vriendjes, die zitten niet op ons te wachten.’ Van Buuren is boos. ‘Er zijn afspraken geschonden. Alleen de oorspronkelijke initiatiefnemers zouden deelnemen, komt op een gegeven moment ineens Triodos om de hoek. Ik heb nog gevraagd: hoe kan dat nu? Later ben ik teruggebeld door procesbegeleider Van Velpen; hij verzekerde me Triodos geen partij was, alleen toehoorder, omdat het als buurman een direct belanghebbende was.’

Van Buuren heeft Stichting De Reehorst helemaal nooit aan tafel gezien. Rond de verkoop van boerderij en zeven hectares aan De Reehorst hangt daarom een zweem van chantage, vindt Van Buuren, die in de stichting een stroman van Triodosbank ziet. ‘Voor de bouw van het station schijnt een stuk grond nodig te zijn in handen van Triodos. Die hebben dat afgestaan in ruil voor de boederij, zo heb ik me laten vertellen.’

Van Buuren gaat zijn plan nog wel presenteren voor de Heuvelrugse gemeenteraad, zoals oorspronkelijk de afspraak was. Daarna zou de gemeenteraad een voorkeur uitspreken, had wethouder Veldhuizen de initiatiefnemers beloofd. ‘Al vraag ik me af of we dat platform niet beter kunnen gebruiken om ons ongenoegen duidelijk te maken over hoe de gemeente zich heeft gedragen, want ik vind dit bij de konijnen af. Ik snap hun keuze wel, maar niet dat je zo onbeschoft met ondernemers omgaat. Dit doet echt enorm veel pijn, ik ben echt heel erg boos.’

Volgens Van Buuren gaat de kwestie dan ook gevolgen hebben voor de reputatie van de gemeente Heuvelrug. ‘Dit lijkt me wel een handschoen die de gemeente moet oppakken, ja. Dan heb ik het inderdaad over een genoegdoening. Anders houd je alleen maar super gefrustreerde ondernemers over die hun vertrouwen in de overheid verder zien dalen. Dit heeft gewoon gevolgen voor het aanzien van de gemeente.’

Lees ook:
Stichting: Reehorst geen stroman van Triodosbank

Kandidaatkopers H26 boos over onderhandse verkoop

Heuvelrug verkoopt H26 aan Triodos
Snelwegboerderij H26 moet wel wat opbrengen
Niet iedereen welkom bij geheime participatie H26
Snelwegboerderij H26 wordt geen landgoed maar parkeerplaats, bouwput en bezinkbassin
Homan: Triodos moet parkeren op H26
Triodos wil helemaal geen parkeergarage op H26
H26 tot 2017 parkeerplaats politiedienst LE. Vanaf 2017 parkeerplaats Triodos
D66: geen parkeergarage op H26
Akker H26 voorlopig naar Prorail
Triodos kandidaat-koper H26
Nog dertig kandidaten over voor H26;UPDATED
Weer nieuw plan voor H26: Slowfood langs A12
H26 wordt parkeerplaats en ingang Triodosbank
Landelijke politie -tijdelijk- naar snelwegboerderij H26
Snelwegduin: prachtig, maar moeilijk haalbaar.
Wethouder wil duurzaamheidspark